Status 2017

STATUS DESEMBER 2017

Med Shirikianas faste givere klarer vi nesten å sende nedover det de trenger. Det siste klarer vi akkurat med større beløp fra givere som gir en gang eller av og til. Tusen, tusen takk til hver enkelt av dere! Jeg er så glad for at vi fremdeles klarer å holde liv i alle folka våre som strever så fælt! Så langt unna, men samtidig så nære. Jeg tenker med gru hva som hadde skjedd hvis vi stoppet…

Månedlig sender jeg ned en fast sum ved hjelp av Western Union. Den dekker alle de grunnleggende behovene til Helidas, Bernards og Phoebes familie. Pamela får husleien betalt. Etter mitt opphold i januar og februar -17 har Phedelis med sine to barn, Noveter og Jerry også blitt ønsket velkommen i Shirikiana. Noveter er HIV-positiv. Henry er en gammel venn av meg og han og kona Emily med fire barn er også med nå. Stephen er Roseannes nevø og han har sjarmert meg i senk. Han og familien hans er også med oss nå. Alle får noe, selv om det ikke er like mye. De er mer enn fornøyde og takknemlige.

Lydia og hennes familie er ute av Shirikiana. Hun var ikke spesielt takknemlig lenger. Hun hadde fått det for seg at det var hennes tur til å få hjelp før Pamela og lagde et skikkelig oppstyr. Det var bare oppspinn fra hennes side. Hun har 7 barnebarn og en datter. De var for mange å sette i gang med og hun fikk bygget nytt hus av familien sin. Pamela har to barn. Det er overkommelig for oss. Vi lover aldri noen noe før pengene er sikre.

Siden siste status i september 2015 har jeg vært to ganger i Kisumu. 2016 dro jeg med ei venninne, Liv Sannes. Vi hadde et fantastisk opphold, med opplevde dessverre at Phoebes barnebarn, Shantal, døde. Det var en fryktelig og uforglemmelig opplevelse!
Januar og februar 2017 dro jeg alene. Da var jeg overalt og gjorde en del arbeid både i huset til Helida og i Shirikianaleiligheten. Alle var glade når jeg dro hjem igjen!!! Tolk det som du vil!

I år har vi fått flere fantastiske bekjentskap/venner. Vi har fått nye, faste givere og et ektepar som er sammen Ezekiel og bygger kjøkken med soveplasser(!) til Phoebe. Han fikser kiosken til Helida og tar til og med regninga. Helt fantastisk! Tusen takk! Vi er stolte av at dere vil hjelpe akkurat oss!

5.12 2017
Marit Katrine Orli

Helidas familie

Helida jobber fortsatt i kiosken sin. Hun begynner å bli gammel og Ezekiel sender av og til bekymringsmeldinger om at nå er dama dement. Jeg legger mobilen fort fra meg og orker ikke tenke på det. Aner virkelig ikke hva vi gjør med henne etter hvert.

Mackline skal begynne med tredje året på high school. Hun bor fast hos
Ezekiel nå og har gjort det en god stund. Hun har fått påvist brystkreft og har nettopp operert vekk svulsten. I skrivende stund har vi nettopp fått vite at det var en godartet svulst, heldigvis! Jeg er så letta!

Maureen er ferdig med high school. Veien videre nå er universitetet eller college. Nå skal vi vente på KCSE-resultatene hennes, så får vi diskutere veien videre. Muligheten for jobb etter endt utdannelse er svært usikker. Hun har vært litt for opptatt av gutter i år og vi tenker at hun har godt av et friår for å modnes litt. Maureen bor også fast i Shirikianaleiligheten sammen med Ezekiels familie.

Bernards familie

Bernard går fortsatt på multivitaminer hver dag og vi tror fullt og fast på at de funker. Jeg tok kontakt med Takeda som distribuerer multivitaminene for å fortelle om denne solskinnshistorien. Det syntes de var veldig koselig! Bernard er på deltidsjobben sin og driver også litt butikk fra huset sitt.

Jane skal begynne med tredje året på high school.

Elizabeth har blitt ungdom, men er like skjønn. Hun skal opp i 7. klasse på primary school. Hun gjør det bra på skolen.

Phoebes familie

Huset til Phoebe må være det mest velholdte kenyanske stedet jeg har vært i, både inne og utenfor. (Vi har kommet uanmeldt også.) Phoebe har sådd og plantet og sørger for at familien hennes har nok av mat. I fjor var det dessverre så mye tørke at avlingene ble ødelagt. Det var en tragedie for alle og særlig for vår hardtarbeidende Phoebe.

Barnebarnet, Marit, bor sammen med henne, John Morgan, Brian og Wycliffe. Ivonne og Kerry bor hos onkelen. Phoebe har mange barn… altfor mange, spør du meg!

John Morgan skal begynne på high school og Phoebe har bedt meg spare 100 kroner hver måned i to år nå. Dette skal være nok til første terminavgift ved skolen. Det har vi klart. Skole er viktig for Phoebe!

Pamelas familie

Pamela bor med datteren Mary og en haug av annen familie. De tar vare på hverandre disse kenyanerne, selv om de lever fra hånd til munn selv. Hun har fremdeles jobben sin med å selge brus og te.

Mary skal opp i 2. klasse på primary school.

Lencer er ferdig med high school akkurat som Maureen.

Phidelis familie

Roseanne har skaffet Phidelis (Phoebes datter) jobb på YWCA. Hun jobber hardt og står på for barna sine. Hun er skilt fra mannen

Jerry går i baby class.

Noveter går på primary school.

Henrys familie

Henry har bodd i byen så lenge jeg har kjent ham. Familien bestemte til slutt å flytte hjem til landsbygda, fordi de ikke hadde råd til å bo i byen lenger. Husleien var på 500 kroner og skoleavgiften er høyere i byen fordi lærerne her er flinkere.

Derrick går på primary school.

Ivar er bare en liten sneip fortsatt.

Cindy/Cynthia

Hun er Ezekiel og Roseannes datter. Ferdig snakka!
Cindy skal begynne i siste klasse på ECD. (Early Childhood Development)
Hun er flink på skolen og er ei nydelig og morsom jente!