Status 2015

Med Shirikianas faste givere klarer vi nesten å sende nedover det de trenger. Det siste tar vi fra innsamlingsaksjoner og større beløp fra givere som gir en gang eller av og til.  Tusen, tusen takk til dere alle sammen! Også til dere som bidrar på andre måter. Hjemmesiden, brosjyren, plakater, innsamlingsguru, altmuligmann og frivillige. Tusen takk for all hjelp! Vi har en forening jeg fremdeles er skikkelig stolt av!

Å tilhøre en forening/organisasjon som Shirikiana åpner dører i Kenya. Politikere har hørt og lest om oss. (Hehey!) Ezekiel blir respektert og lyttet til. Kona har fått en god jobb.

Shirikiana fikk uventet støtte fra noen organisasjoner i Nairobi. Damene våre fikk 35000 kes (ca. 3000,- n. kr.) i varer til «butikkene» deres. Lydia møtte ikke opp, så derfor forsvant hennes 10.000 kes. I tillegg fikk de opplæring i å drive butikk. Vi har fått en varm hilsen og anerkjennelse for det arbeidet vi driver med. Det føles godt å bli sett der ute.

Månedlig sender jeg ned en fast sum ved hjelp av Western Union. Den dekker alle de grunnleggende behovene til Helidas, Bernards og Phoebes familie. Lydia får en liten sum som går til nedbetaling av datterens skolepenger. Hun har bare noen få måneder igjen på skolen. Barnebarnet får skolelunsj. Pamela får nå husleie. Alle får noe, selv om det ikke er like mye. De er mer enn fornøyde og takknemlige.

Siden siste status i september 2014 har jeg vært tre ganger i Kisumu.

Oktober 2014 dro jeg alene. Da var det køyesenger til Phoebes unger og sykkel til Yvonne som var høydepunktene fra den turen.

Mette, Ivar og jeg reiste ned i julen 2014. Det ble en fantastisk overraskelse for dem. De fikk både årets funday, norsk julaften og sin egen julefeiring i tillegg.

Den tredje turen var i sommer. Da malte vi Helidas kiosk, høstet Phoebes maisåker og organiserte skapene i Shirikianaleiligheten.

Siste status hadde vi nettopp hatt innsamlingsaksjon og samlet inn kr. 13078,-. Den neste aksjonen var uka etter og ga oss kr. 8186,- Totalt ble det kr. 21264,- på to lørdager. Vi var stolte av Porsgrunns befolkning og nærmiljøet vårt.

Den 22. aug. hadde vi en ny innsamlingsaksjon med samme opplegg som i 2014. Folk syntes det er godt å hjelpe! Vi samlet inn kr. 11905,- I tillegg fikk vi kr. 10000,- til en motorsykkel til Ezekiel. Den gamle har vi reparert på lenge og blir nok solgt som deler. Jeg føler en enorm lettelse over at dette problemet er løst. Tusen takk til Tipp Transport AS!

Helidas familie
 • Helida har fått økt vareutvalget i kiosken sin. På grunn av sin høye alder (født i 1941) fikk hun 5000 kes. Hun har faste kunder og god omsetning på varene sine. Siden hun er så snill mot alle i nabolaget og spesielt barna, har naboene hatt dugnad for henne. De har samlet inn blikkplater til Dani Kiosk som gjør den mer stabil og mer rustet for regn. Vi pusset den for rust og malte den, så nå troner Helida på haugen – helt sjef!
 • Mackline går siste året på primary school og er fornøyd med å være med vennene sine eller å hjelpe bestemor i kiosken.
 • Maureen er på fortsatt på boarderschool og har blitt forfremmet til prefekt. Elever som utmerker seg på en eller annen måte får litt makt. Maureen har topp oppførsel og innsats og har skrevet et fantastisk dikt som tok henne helt til regionsuttaket og steget før landsfinalen. Er vi stolte, eller? Maureen bor fast i Shirikianaleiligheten sammen med Ezekiels familie når hun er hjemme på ferie.
Bernards familie
 • Bernard gikk fra å være sengeliggende til å jobbe deltid. Vi har vært så stolte av ham. Han har tatt en multivitamin hver dag og vi tror fullt og fast på at de funker. I de siste ukene har han vært syk igjen. Arbeidsgiveren hans er et så sjeldent menneske at han lar Bernard komme tilbake når han orker.
 • Jentene hans går på skolen. Roseanne bidrar til at familien får hjelp to ganger i måneden til å vaske huset. Det er særlig Jane dette er en lettelse for. Hun går også siste året på primary school.
 • Elizabeth er fortsatt frisk og gliser hver gang vi ser henne. Sist gang vi var sammen smakte hun krem for første gang og elsket det. Det ansiktet frydet seg sakte og inderlig.
Phoebes familie
 • Huset til Phoebe må være det mest velholdte kenyanske stedet jeg har vært i, både inne og utenfor. (Vi har kommet uanmeldt også.) Siden sist har vi kjøpt skikkelige køyesenger med gode madrasser så ungene slapp å sove rett på jordgulvet. Phoebe har sådd og plantet og sørger for at familien hennes har nok av mat. Shirikiana gir dem en fast sum som går til skolegang for Ivonne og John Morgan. De er veldig tilfredse og Phoebe er så stolt at hun faktisk ikke sto stille da vi var der sist.
Lydias familie
 • Datteren i huset, Yvonne, går siste året på skolen. Hun ble den første til å bruke Shirikianasykkelen vår. Hennes lange skolevei er ikke noe problem lenger og hun kan stolt ankomme skolen by bike og nå med den store skoleavgiftgjelda nedbetalt.
 • Lydia har en haug av barnebarn. Ronny gikk på samme skole som to av jentene våre og da skulle det bare mangle om ikke han også fikk skolelunsjen betalt av oss. Nå er derimot disse tre spredt på forskjellige skoler, men vi kan ikke plutselig ta skolematen fra gutten. Vi sier bare ikke noe om det til alle de andre barnebarna hennes!!!
Pamelas familie
 • Vi har fått flyttet Pamela til et anstendig hus og betaler husleia hennes. Det er en glede. Der bor hun med fireåringen sin, Mary, som får meg til å le bare ved å tenke på henne. Skjønneste flintskalla ungen i verden med både smilende øyne og munn og med en uventet, mørk stemme.
 • Pamela har økt varelageret sitt, ved hjelp av oss og dette i Nairobi. Butikken går strålende og hun selv jobber beinhardt. Hun har utvidet fra brus til vann, te og erter! (Av alle ting!!!) Te er litt big deal, for da kommer det kenyanske «mattilsynet» og krever hygieniske tiltak.
 • Datteren, Lencer, går på boarderschool og har fått god hjelp til skolepenger. Hun har visst oppdaget det annet kjønn i det siste og mamma er bekymret. Pamela pakket en bag med datterens klær og lempet den over i Shirikianaleiligheten. Her skal du bo, Lencer. Ingen fristelser her. Bare jevngamle, kjekke Princeton, sønnen til Ezekiel. Det tenker de nok ikke på. Følg med, følg med…
Ezekiel

Vi har tatt oss råd til å sende Ezekiel et mnd. honorar på 14000 kes
En liten sum går til motorsykkeldrivstoff, data, mobilkostnader (Administrasjon)

Påsken, høsten og julen 2014

Samtlige medlemmer av Shirikiana mottok enten klær, sko, smykker, leker eller andre gaver da vi var på besøk. Alle familiene fikk store esker med mat.

Hver måned:

Western Union tar kr. 355,- i gebyr for min normale mnd. transaksjon på 71000 kes