Phoebes familie

Mitt første møte med familien

Den dagen jeg satte foten min inn i det bittelille huset til Phoebe og familien hennes, visste jeg vel innerst inne at det var for seint å snu. La meg ta et raskt tilbakeblikk.

Phedelis på 17 år var den som var hjemme og hadde ansvaret for alle de fem yngre søsknene sine. Moren, Phoebe, var på sykehuset. Det er hun som har HIV i denne familien. Hun ble ikke skrevet ut før sykehusregningen ble betalt. Den fortsatte å vokse ettersom hun ble liggende! Alle ønsket å få henne hjem igjen, inkludert henne selv, så dagen etter sørget vi for nettopp det.

Phedelis startet først som prostituert så mange andre, for å tjene penger til det daglige brød. Da Ezekiel ble kjent med familien hjalp han henne med å starte en liten frisør”salong”. Med det menes litt utstyr og en stol. Phedelis er flink med hår hun, og tjente inn noen shilling om dagen så familien i hvert fall overlevde. Da fant skatteetaten ut at hun ikke hadde betalt skatt. Den var på 3000 kes (Den gang ca. 220 n. kr). De kom og fjernet levebrødet hennes og satt hele familien på bar bakke. Brødrene hennes, Brian og John Morgan, er begge skoleflinke. De ble nektet skolegang, fordi skoleavgiften ikke var betalt. Hvis Ezekiel greide å skaffe penger til skoleavgiften, måtte guttene likevel gå på skolen annenhver dag. Problemet var at de bare hadde en skoleuniform. De måtte dele på den og gikk annenhver dag. Situasjonen var håpløs. Det var omtrent da jeg kom på besøk.

Phoebe

I denne familien har vi altså moren, Phoebe, med det nydelige smilet som lyste opp rommet, da hun mottok en pose med noen matvarer. Eller når sønnen fikk et fargeskrin. Phoebe er enke og har åtte barn.

Utflyttede barn og barnebarn

Den eldste, Lilian kjenner jeg ikke. Hun bor ikke sammen med familien.

Phidelis som jeg traff første gang har fått sin egen lille familie og er nå under Shirikianas vinger. Hun har datteren Noveter og sønnen Jerry.

Esther ble gravid som 12 – åring, og det er ikke mer å si om det! I juni 2013 fødte hun ei nydelig jente som heter Marit B(aby). Navnet skjemmer ingen! Skjønne Marit bor hos bestemor mens Esther er i Nairobi. Hva hun gjør der, er usikkert. Marit hadde en lillesøster, Shantal, som døde i 2016 av anemi. Vi fant ut at alle barna var anemiske, men disse klarte vi å redde med medisiner og mat.

Kerry er en gutt som har slitt med å innrette seg på skolen. Det har ført til at han har dumpet, og har måttet gå året om igjen slik reglene er i Kenya. Det finnes ikke spesialundervisning, assistenter eller utredning. Det er store klasser og trangt om plassen. Akkurat som norske politikere drømmer om at den norske skolen skal være!!! Han er født i 1999 og vil selvfølgelig ikke gå i 3. klasse sammen småungene. Dermed er han uten skoleplass og for ung til yrkesskole. Gutten er kreativ og oppvakt som bare det og mangler det de fleste norske unger får i bøttevis, nemlig anerkjennelse og noen som er interessert i hva han har å si. Da har får det, blomstrer han opp og viser hvem han er. Jeg tenker mye på denne karen her. Nå bor han hos onkelen sin sammen med Ivonne.

Ivonne er den søte, stille jenta som bare er snill og god. Hun er i rommet som en engelsk butler og hjelper til uten et spørsmål. Hun er alltid supertakknemlig og takker så inderlig at jeg skulle ønske at jeg hadde mye mer. Hun strever på skolen hun også, men hun kommer seg videre til neste klasse hvert år.

Wycliffe

Sønnen Wycliffe bor sammen med Phoebe og hjelper til i arbeidet med jorda.

Brian

Brian er ferdig med high school. Nå går han hjemme hos mamma og passer på kua, Hildur. Det er ikke penger til at han kan studere videre.

John Morgan

John Morgan er en stille gutt som må tåle mye bank av storebror Brian. Han savner nok en far og pleide å lyse opp da han så Ivar. Han prøvde å skjule gleden og smilet. Det klarte han ikke. Han var til gjengjeld også Ivars lille øyensten.

Han har en “kamerat” i Norge som heter Vetle. Det er han stolt av. John Morgan er gutten som bygger en radio av ingenting og ødelagte datadeler. Det er egentlig helt fantastisk!

Marit

Dette er altså barnebarnet til Phoebe. Moren til Marit er fortsatt et barn og har klokt nok latt moren sin oppdra datteren. Marit er så nydelig og sjenert at jeg gjerne tok henne med hjem. De små, hvite tennene glitrer og hun legger hodet til siden når hun smiler og ler. Hun har fått ei babydukke som ler og snakker. Hun er den eneste i mils omkrets som har ei dukke, så det er alltid andre barn der som vil leke med dem.

Jan. 2014 – Elevrådet ved Tveten ungdomsskole bygger nytt hus

I dag bor familien i et splitter nytt hus som ble bygget på Shirikianas regning. Elevrådet ved Tveten ungdomsskole arrangerte loppemarked og sørget for at Phoebe og barna hennes kunne flytte hjem til landsbyen sin og bli gjenforent med familien sin. Foreldrene gir barna sine tomter ettersom spesielle regler og krav etterkommes. Hun har en stor gårdsplass med et koselig hus og et stort område til å dyrke grønnsaker.

I 2015 ble det satt inn køyesenger til ungene.

I 2017 fikk Phoebe nytt hus med kjøkken og soveplasser av ekteparet Bjarne og Mette.

Levebrød

Familien lever av grønnsakene sine og Phoebe baker og selger i tillegg. Kenyanske damer er tøffe og når hun slipper det stresset som følger rundt pengeproblemer, blir alt mye lettere. Denne familien har mange å takke, men spesielt to flotte damer fra Norge. Hun kaller dem bare min Anne og min Kristin.