Phidelis` familie

Jeg traff Phidelis første gang i 2011. Hun satt med ansvaret for hele søskenflokken sin, mens moren var lagt inn på sykehus.  Shirikiana og Ezekiel tok ansvaret fra henne og hun flyttet etter hvert til Nairobi og giftet seg. Hun har to barn, Noveter og Jerry.

Jeg møtte henne igjen høsten 2016. Da hadde hun søkt tilflukt i Shirikianaleiligheten uten å ville fortelle hvorfor. Vi lot henne hvile ut før vi tok tak i problemet. Dette er egentlig Ezekiels område, men av og til er vi jenter gode på sånt. Jeg sa litt spontant at hun virket så trist og ut kom all elendigheten. Hun hadde endelig kommet seg ut av det voldelige forholdet med mannen sin. Ungene bodde hos moren hennes, fordi hun ikke hadde råd til å ha dem. Hun hadde en frisørjobb som ga lite fordi det var få kunder. Dagsinntekten var ca. 10,- norske kroner hvis hun var heldig. Hun ble ringt etter når hun trengtes. Derfor hadde hun heller ikke råd til å betale skoleavgiften for barna sine. Hun hadde en stor gjeld allerede. Hun var også fortvilet over at hun ikke kunne besøke barna sine. Bussbilletten til moren var for dyr. Hun hadde tak over hodet inni et av slumområdene, men det var også alt. Ja, dette var ei fortvila jente.

Sånn blir jeg involvert i andres liv. Det er ikke noe valg her. Det er bare en anstendig ting å gjøre. Jeg tok tak i det vi kunne klare først. Betale gjelda til skolen, så hun var gjeldfri og ungene kunne gå tilbake dit så lenge. Roseanne klarte å gi henne jobb i organisasjonen sin (YMCA) og samtidig holde et øye med henne. Det viser seg at hun er hardtarbeidende og veldig flink. Roseanne har gitt henne lønnspålegg flere ganger og er så fornøyd.

Barna flyttet tilbake til henne. Deretter ordnet vi huset hennes ved hjelp av Langesund ungdomsskole. Vi erstattet de fuktige og jordslåtte teppene hun hadde brukt som senger, med kraftige køyesenger. Madrasser og sengetøy i fine farger spredte håp i rommet. Phidelis valgte ut sofa og to stoler i dyremønster og et salongbord hun ommøblerte rundt hver gang jeg var der. Phidelis selv, ordnet linoleum som hun bruker som teppe på gulvet. Noveter og Jerry byttet skoler og med pengene fra Langesund og Kristin fikk de nye skoleuniformer, bøker og alt på stell.

I hele 2017 var det pengene fra Langesund ungdomsskole og Kristin som holdt ungene på skolen og fikk budsjettet til Phidelis til å gå opp.

Noveter, datteren, har helt siden jeg traff henne i 2016, vært ei alvorlig jente. Hun har virket slapp og litt snørrete. Ezekiel er som en sporhund når det gjelder helsa til folk, så han tok tak i problemet og testet henne for HIV. Prøven var dessverre positiv. Dette har selvfølgelig vært vanskelig for Phidelis. Noveter selv skjønner ikke så mye. Vi vet ikke hvordan hun ble smittet. Ezekiel gjør med henne som med de andre. Tar det med ro, gir daglige medisiner og passer på at legekontroller blir fulgt opp. Noveter vil leve et langt liv nå som hun har oss i ryggen.

Phidelis byttet selv bosted til noe bedre og klarer å overleve på det stramme budsjettet sitt. Hun ser at det går rundt. Det er som en motsats til luksusfellen. Allikevel har hun det mye bedre enn de aller fleste rundt seg. Det vet hun godt og smiler og er takknemlig.