Henrys familie

Jeg har kjent Henry og kona Emily siden 2011. De hadde da hvert sitt barn, Moses og Celestine, og ett felles barn, Derrick. Guttungen erklærte seg kjapt min bestevenn etter han fikk en gul racerbil. Da var han ikke gamle karen. Henry ble min bestevenn etter en pose tomater fra ett av de beste tomatdistriktene. «Dette vil jeg aldri glemme», sa han inderlig, og det har han ikke gjort heller. Etter det har vi mye historie sammen. I 2017 er jeg lykkelig over å ønske familien velkommen i Shirikianafamilien.

I sommerferien 2015 kom vi på besøk som vanlig. Da hadde de en overraskelse til oss. Det lille lykketrollet, Ivar Realfsen Okello, ble hentet frem bak forhenget. De måtte ha hjelp til å uttale Realfsen, men pytt! Lykketrollet var innpakket som en diger, lyseblå vårrull. Det sorte krusete håret stakk opp over det nydelige lysebrune ansiktet. Det var den peneste Ivar Realfsen jeg noensinne har sett. Nå er han en liten røver som løper rundt og snakker luo, et språk vi ikke skjønner. Flink unge!!

Henry og familien har bodd litt utenfor byen i Kisumu, fordi det er lavere bokostnader der og skolene er billigere. I 2016 så de seg allikevel nødt til å flytte hjem til landsbygda og hans foreldre, fordi pengene ikke strakk til. Det er et nederlag akkurat som her. Nå bor de i nabohuset og langt fra folkeskikken. Emily prøver å ta det så fint hun kan, men hun savner venninnene og byen. Jeg sitter i Norge og administrerer litt. Jeg sørger for at Henry lar kona reise til Ezekiel og Roseanne en gang i måneden, så hun i det minste har noe å se frem til. Henry liker det ikke, men han skjønner behovet.

De er veldig hyggelige folk og Emily er fantastisk til å få pengene til å strekke til. Hun sender meg en kort sms hver måned. Man trenger ikke skrive mye for å forstå at hun setter pris på det vi gjør for dem. «Be blessed for the work you are doing to me together with my family. Pass my greetings to everyone.»

Henry kan ikke forstå at vi i Norge bryr oss om ham når hans eget kjøtt og blod ikke gjør det. De har latt ham sulte. Det er stor forskjell på rik og fattig i Kenya. Den største forskjellen ligger i empatien og evnen til å hjelpe hverandre.