Blogg

Fra vafler på Spar til vannrensere i Kisumu.

Du vet når en tulipan henger med huet,

og så trøkker man den inn blant de andre

for at den skal stå oppreist.

Et sånt samfunn vil jeg ha.

Ingrid Ovedie Volden

kr. 3790,- var altså summen vaffelsalget førte med seg. Snille mennesker på Spar Skjelsvik hadde puttet penger på bøssene og vippset med godt hjerte. 

Shirikianafamilien april 2019

John Morgan er en av gutta våre. Han har en nær slektning med rusproblemer. Han behandler ikke JM bra. JM gikk på high school i nærheten av der han bor i fjor, og var i gang med andre klasse nå i januar. Da jeg hørte om oppførselen til denne slektningen, ble jeg bekymret. Etter å ha diskutert med mor og sønn, begynte Ezekiel jakten på en boarder school lenger unna. Det var viktig å la guttungen bli hørt, for han må nemlig ta det første året om igjen. Han ble jublende glad! Det er ikke bare å begynne på en skole i Kenya, de må ha gode nok karakterer for å komme inn. Da jakten var over, besluttet vi å sende JM på boarder school. Da bor han på skolen og er trygg. Det hører med til historien at moren, Phoebe, gråt av glede og stolthet. Det er stort å ha barn på denne type skole, for billig for dem er det ikke.  
Meldingene fra den nye skolen er veldig bra! John Morgan er ranket som nr 14 av 200.  Han har A i biologi, B+ i kjemi og B i engelsk. Det lover godt! 

Mackline og Jane jobber også godt og hardt. De har en hverdag ingen misunner dem og jeg blir flau når jeg klager over at jeg er sliten her hjemme. De våkner klokka 04.00 og leser før de går på skolen kl 06.00. De kommer hjem 19.30 og da hjelper Mackline til med middagen, mens Jane har ansvaret selv. Etterpå er det lekser før de stuper i seng. De går på skolen på lørdagene også. På søndag er det kirken i timevis fra tidlig om morgenen. Etterpå er det store ladninger med tøyvask. Hvis du så for deg en vaskemaskin nå, så tenk om igjen. Balje, såpestykke og iskaldt vann som de henter rett i nærheten. De er begge 17 år.  

 Elizabeth er Janes søster. Hun hadde en fæl opplevelse på skolen her tidligere. Læreren hennes, en ung mann, slo henne urettmessig og så hardt at hun havnet på sykehus i tre dager. Ezekiel og Roseanne ble rasende. De troppet opp på skolen og forlangte hodet hans på et fat. Det var møter med den ene og den andre, og enden på visa ble at kontrakten hans ikke kom til å bli fornyet. Inspektøren på skolen har tatt Elizabeth under sine vinger og skal gi henne ekstraundervisning. Hun hadde mistet mye fordi læreren i tillegg hadde fryst henne ut. Vi her hjemme endte med å betale en haug av bøker til ekstraundervisningen! 

Cindy/Cynthia var bare syv måneder da hun ble tatt fra familien sin da moren hennes døde. Det var tanta hennes som tok henne uten å si det til noen. Hun overlot babyen til en eldre, alkoholisert ektemann og forlot selv byen. Ikke før nå, da Ezekiel måtte jobbe grundig for å finne en fødselsattest, snublet han over familien hennes. Hun har to eldre brødre på ni og 10 år og besteforeldre. De er veldig uheldig stilt og alle er syke med det fryktede viruset vi nå er blitt vant med. De trodde alle at Cynthia var død. Det ble stor oppstandelse da hun og hele den nye familien hennes troppet opp. Mange fra brødrenes landsby kom for å hilse på og takke Shirikiana for det de gjør for Cynthia.  

Brødrene og kusinen var syke og dårlig stilt og Ezekiel klarte selvfølgelig ikke overse dette. Vi sørget for at han fikk tatt dem med på en helsesjekk og gitt dem en god opplevelse med mat. Da tallerkenene sto foran dem, forsto de ikke at all maten var til dem. De handlet også med seg mat hjem til dem. De tre ungene hadde aldri vært i byen før, så det var en stor bonus. Kusinen er 14 år og går fortsatt i 5. klasse. Ikke lett for en tenåring det, men nå har hun i hvert fall fått noen av våre skolebøker, så da er det problemet løst. Ikke lett å lære uten bøker, leksehjelp og penger i Kenya! 

Det var aldri snakk om at Cynthia skulle bli igjen der. Det har de absolutt ikke råd eller krefter til. Det er helt forferdelig å forestille seg den lille prinsessa vår under slike forhold. Ezekiel skrev til meg: “Thank God you were not there because I know you could go to tears”. Jeg griner bare jeg tenker på at en syv mnd gammel baby blir overlatt til seg selv. Like gammel som barnebarnet mitt er i dag. Det er ikke til å holde ut! 

Jerry og Cynthia har begynt i første klasse. Babyclass er over og nå er de store! Jerry har fått en fast giver og kan gå trygt på skolen. Det er så deilig og vi ønsker Bjørn velkommen inn i Shirikianafamilien!

Vi har også fått givere til en annen familie. Jeg ønsker min beste venninne, Wenche, fra ungdomstiden med samboer Geir, også velkommen! Det varmer at folk jeg bryr meg om er med og støtter det jeg brenner for.

Rundt 23. mars var det hetebølge Kisumu (Equinox phenomenom – Sola er i direkte posisjon over equator som ligger rett ved Kisumu). Det gikk ut varsler i avisene og alle forberedte seg. “Hold deg innendørs mellom kl. 12 og 15.  Drikk 3 liter væske hver dag og sjekk blodtrykket så ofte som mulig. Mange kan få heteslag. Ta kalde dusjer, reduser kjøttinntaket og øk inntaket av frukt og grønnsaker. Plasser et stearinlys på utsiden av hjemmet ditt. Smelter det, har temperaturen nådd et farlig nivå.  Sjekk leppene, øyeeplene og munnen for fuktighet. Ikke tillat deg selv å være tørst!”  

Vi sendte penger til frukt. Hos Phoebe var elva inntørket og hun måtte grave ned til grunnvannet. Hun fikk en vanndestiller for å rense det. Jeg har vært med på denne prosessen tidligere og det er nesten magi å se rent vann strømme ut av et “tørt” hull i bakken. Først kommer det brunt sølevann og så blir det rent. 

Ellers går det bra med alle sammen i Kisumu. Ingen fikk heteslag, bare muligens litt hard mage etter mye frukt!! Samtlige barn har gjort det bedre på skolen. Helida står på i kiosken sin. Noe sykdom er det alltid underveis, men alle får medisiner med en gang, og da er det ingen sak. Forskjellen fra oss, er at de drar til legen med en gang de blir syke. Jeg venter så lenge at når jeg endelig får time, så har det gått over!

Mandag 2. juli Ferie

Denne dagen var vi så sløve at det kan kalles ferie. Den er med her kun for å holde tellinga på dagene. Vi var postbud og det var det. Da den «slitsomme» jobben var gjort satt vi på internett og surfa som to tenåringer.